Watertoren Tegelen

Leave a comment
architecture, PROJECTS, rhinoscript

Type: Residential

Location: Tegelen, NL

Status: Case study

Design: NIO Architecten

Role: Building & Façade design

Watertoren Tegelen is an adaptation of an existing water tower into apartments. Re-design focuses on two main aspects:

  • new communication system: indoor elevator and outdoor staircase
  • new facade providing equal amount of daylight in each of the apartments.

Facade perforation is generated through branching algorithm, deriving inspiration from the surrounding trees. Position of the existing openings becomes the starting point for further growth. Similar pattern reappears around the outdoor staircase, helping to blend this subtle design intervention into the surrounding forest.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s